Ubezpieczenie - problem

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Byłam dziś w ASL i powiedziano mi że z moją umową nie mogę wyrobić tessera sanitaria, dlatego że mam contratto collaborazione, które odnawia się co 3 miesiące.
Powiedziano mi, że w Polsce wydają takie karty (w PL jest w kolorze zielonym).
Ja się z tym niespotkałam. Jak pracowałam w PL to miałam po prostu ubezpieczenie i tyle, żadnej karty.
Więc o co chodzi? Ktoś wie i może mi pomóc?
Cytat: fantasia1985
Witam.
Byłam dziś w ASL i powiedziano mi że z moją umową nie mogę wyrobić tessera sanitaria, dlatego że mam contratto collaborazione, które odnawia się co 3 miesiące.

W ASL maja racje, skoro przedstawiasz im umowę ważną tylko przez trzy miesiące, to zgodnie z przepisami jesteś tu tymczasowo, krócej niż 90 dni. Jeśli jednak po pierwszych trzech miesiącach zostanie Ci umowa przedłużona na kolejne, możesz spróbować przekonać urzędników, ze przecież jesteś tu dłużej niż 3 miesiące, masz umowę o prace, wiec nie rozumiesz, dlaczego nie chcą zapisać Cie do SSN, zwłaszcza, ze płacisz składki (contributi). Pytanie dodatkowe: jesteś we Wloszech zameldowana?

Powiedziano mi, że w Polsce wydają takie karty (w PL jest w kolorze zielonym).
Ja się z tym niespotkałam. Jak pracowałam w PL to miałam po prostu ubezpieczenie i tyle, żadnej karty.
Więc o co chodzi? Ktoś wie i może mi pomóc?

Prawdopodobnie mowa o polskim odpowiedniku włoskiej tessera sanitaria, czyli EKUZ. Włosi nie wiedza jednak, ze do opieki zdrowotnej w Polsce maja prawo tylko Ci obywatele, którzy płacą składki na ubezpieczenie i tylko oni mogą taka kartę otrzymać.
Pracuję od 1 lutego 2012, więc mija już 6 miesięcy odkąd pracuję.
Nie wiem czy w tej umowie są opłacane składki...
W mojej umowie jest taki zapis (nie bardzo go rozumiem):
"Art. 8 Assicurazioni
Nel periodo di efficacia del presente contratto, e per il tipo di incarico affidato, l'Associazione si impegna a stipulare una polizza privata infortuni, responsabilita contro terzi a favore della Sig.ra (moje imię i nazwisko)."
a nawet EKUZ wystawia tylko na 3 miesiące i turystyczną

już myślałam o prywatnym ubezpieczeniu....

a tak, mam residenza, mam dowód włoski, codice fiscale
chciałam się wybrać do lekarza, a nie chcę za wizytę płacić 150E
A czy meldowałaś się jako pracownik? Jeśli tak, to nie bardzo rozumiem, dlaczego gmina uznała Twoja umowę, a ASL nie chce. Czy mogłabyś określić bliżej rodzaj umowy? Collaborazione occasionale? Collaborazione a progetto? Dostajesz odcinek wypłaty (busta paga)?

muszę zobaczyć co tam jest napisane
dostaję czek co miesiąc
meldowałam się jako pracownik
a tak w ogóle to tessera sanitaria przysługuje nawet bez umowy, tylko z zameldowaniem i codice fiscale
jeszcze będę rozmiawiała z sekretarką/księgową tu gdzie pracuje
meldowałam się jako pracownik

Skoro urząd meldunkowy uznał, ze Twoja umowa spełnia warunki ustawy 30/2007 i zameldował Cie na jej podstawie, to nie rozumiem, dlaczego ASL odmawia Ci rejestracji w SSN. Uzyskując dochód z pracy we Wloszech, płacisz tzw. addizionale regionale, z których m.in. finansowany jest regionalny fundusz zdrowia. Musiałabym jednak znać więcej szczegółów Twojej umowy, by mieć pewność co do Twojej sytuacji.

a tak w ogóle to tessera sanitaria przysługuje nawet bez umowy, tylko z zameldowaniem i codice fiscale

Niestety, tak nie jest. To nie jest tak, ze zameldowanie daje Ci automatycznie prawo do rejestracji w Servizio Sanitario Nazionale - przysługuje Ci ono, jeśli spełniasz warunki ustawy 30/2007, które ASL ma obowiązek sprawdzić, zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Zdrowia.
Temat przeniesiony do archwium.