Prawo jazdy ! pilne ratunku, pilne

Temat przeniesiony do archwium.
mam do Was Pytanie , moze bedzie ktos mi mógł pomóc! od niedawna(miesiąc) mam prawo jazdy ktore zrobiłam w Polsce, mieszkam we włoszech i przeraziła mnie jedna rzecz a mianowicie ich prawo ze młody kierowca moze prowadzic samochod o nie większej mocy silnika jak 55kw ! Tragedia !!! i mam takie pytanie jeżeli bym przerejstrowała samochód na Polskie tablice rejstracyjne to mogę jezdzic we włoszech samochodem o wiekszej mocy silnika ???????
Nie sadze, bo przeciez nie o rejestracje chodzi czy it czy pl tylko o samochod. Ale jak jezdzisz na polskich i masz polskie prawo jazdy to zawsze mozesz udawac ze "nie parlare italian" :)
"Ich prawo" dotyczy wylacznie prawa jazdy uzyskanego we Wloszech :)
A tak? dobrze wiedziec, choc troche mi sie to wydaje nielogiczne. To mojego syna wysle do polski zeby zrobil prawo jazdy i problem z glowy :)
:) O ile zdawanie egzaminu na prawko w PL mozna nazwac "problemem z glowy".
dzieki Wam bardzo za pomoc ! !! to juz moge byc spokojna !
odnośnie prowadzenia auta we Włoszech - tak ostatnio zmienił się kodeks drogowy w tym kraju ; te ograniczenia dotyczące mocy silnika dotyczą przede wszystkim osób , które mają prawo jazdy krócej niż rok. We Włoszech od dnia otrzymania prawa jazdy , przez trzy lata musisz uważać aby nie przekroczyć prędkości bo jest ograniczona ( jeśli przekroczysz odbierają ci podwójnie punkty) i tak na autostradzie normalnie można śmigać 130 km/h a teraz ( jak się nie mylę )tylko 100 km/h przedtem było 110km/h, drogi extraurbane ( expresowe)110km/h a teraz 90km/h; drogi drugiej kategorii 90km/h i w centrum zamieszkania 50km/h.
JA zrobiłam prawo jazdy w tym kraju w kwietniu zeszłego roku. Chcę powiedzieć że teoria włoska jest o wiele trudniejsza niż w naszym kraju (zdawałam w jęz. włoskim) a dużo przyjemniejsze są lekcje i łatwiej zdać jazdę , niż u nas.... Trudniejszy jest egzamin teoretyczny z którym problemy mają sami włosi , widziałam wyniki niektórych włochów i jeden na 10 pytań po 3 odpowiedzi ; zrobił 17 błędów, drugi 14 niektórzy 5, a były dopuszczalne 4 błędy aby zdać.
Pozdrawiam !!!
Ja tez robilam prawko tutaj i tez po wlosku i uwazam, ze nie jest wcale trudniejsze od pl. Wlosi maja takie marne wyniki bo poprostu sie nie ucza i tyle (znam wielu takich, co najpierw zgrywali wszechwiedzacych, a po egzaminie wyklinali na "system") Wystarczy poswiecic troche czasu na nauke, to i wyniki beda lepsze :) Juz nawet ilosc dopuszczalnych bledow mowi sama za siebie (jesli sie nie myle, to w pl mozna zrobic ich mniej?)
edytowany przez kami-pl: 20 lut 2011
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka