odnośnie prowadzenia auta we Włoszech - tak ostatnio zmienił się kodeks drogowy w tym kraju ; te ograniczenia dotyczące mocy silnika dotyczą przede wszystkim osób , które mają prawo jazdy krócej niż rok. We Włoszech od dnia otrzymania prawa jazdy , przez trzy lata musisz uważać aby nie przekroczyć prędkości bo jest ograniczona ( jeśli przekroczysz odbierają ci podwójnie punkty) i tak na autostradzie normalnie można śmigać 130 km/h a teraz ( jak się nie mylę )tylko 100 km/h przedtem było 110km/h, drogi extraurbane ( expresowe)110km/h a teraz 90km/h; drogi drugiej kategorii 90km/h i w centrum zamieszkania 50km/h.
JA zrobiłam prawo jazdy w tym kraju w kwietniu zeszłego roku. Chcę powiedzieć że teoria włoska jest o wiele trudniejsza niż w naszym kraju (zdawałam w jęz. włoskim) a dużo przyjemniejsze są lekcje i łatwiej zdać jazdę , niż u nas.... Trudniejszy jest egzamin teoretyczny z którym problemy mają sami włosi , widziałam wyniki niektórych włochów i jeden na 10 pytań po 3 odpowiedzi ; zrobił 17 błędów, drugi 14 niektórzy 5, a były dopuszczalne 4 błędy aby zdać.
Pozdrawiam !!!