Konto w banku ? dee mozesz pomoc ?

Temat przeniesiony do archwium.
Zauwazylam,ze Dee to eskpertka,tak wiec mam pytanie i do wszystkich,ktorzy moge pomoc :)

a wiec,chcialabym otworzyc konto w banku,ktore mialoby mi sluzyc tylko do przelewania pieniedzy z polski,tzn. co miesiac przysyla mi ktos pieniazki na moje konto,zamiast przesylek wester union ,ktore sa dosc kosztowne przywiekszej sumie pieniedzy .

w jakim banku najlepiej zalozyc konto ? dodam,ze nie pracuje,jest mi koniecznie potrzebna umowa o prace i zameldowanie ?
do tego to by ci kochana wystarczyla zwykla karta kredytowa..tzn konto w polskim banku..i wydanier sztuk @ slownie dwoch kart do tego samego konta..dla 2 osob..njlepiej zeby mialy wspolny adres i to samo nazwisko..czyli bliska rodzina.. wowczas w kraju sie wplaca pieniadze na polskie konto/ zlotowki a ty w Itali wyciagasz z bankomatu eu... Nic prostszego..i ta sam droga przesylasz do kraju pieniadze..z Itali ..wplacasz eu..mowiac ze doladowujesz konto SOBIE..bo jestes jedna z wspolwlascicielek konta..czyli notuja operacje: giro conto..bo sie pytaja o motyw przesylania pieniedzy na adres polskiego banku .za taki przelew sie nie placi ..zasd same przelewy zPolski do Itali sabardzo drogie eporownaniu ze z Itali do Polski nie place za przelewy,bo mam je wmiesiecznej oplacie zakonto ..gratis..jakby to ujac :D..jakby co to byl tez temat: ABC wloskich bankow..podrzucam :D http://www.wloski.ang.pl/ABC_wloskich_bankow_37110.html
konto w polskim banku..i wydanie sztuk 2 /slownie dwoch kart do tego
>samego konta..dla 2 osob..najlepiej zeby mialy wspolny adres i to samo
>nazwisko..sorry literowki..jakby co to chyba jarzycie historie zejarek mial wspolne konto z mama!..Opowiadac dalej?:D..o tym koncie Jarka z mama?..super historia..patent niesamowity!
Większość banków wymaga zameldowania we Wloszech przy otwieraniu "normalnego" konta (jako alternatywę proponują "konto dla niezameldowanych", ale nie opłaca się go otwierać, bo jest wyjątkowo kosztowne), choć tak naprawdę wszystko zależy od banku, ba, nawet od poszczególnych oddziałów. Umowa o prace oczywiście nie jest potrzebna, nic bankowi do tego - zameldowania chcą raczej jako potwierdzenia, ze przebywasz tu na stale.

Co do kont oferowanych przez różne banki, to jest ich mnóstwo, wiele z nich praktycznie bez opłat (np. Zerotondo w Intesa Sanpaolo [które ja posiadam] czy w Che Banca!), poniżej podaje Ci jedna ze stron, na której możesz niektóre z ofert porównać:

http://www.bancheitalia.it/selezioni/conti-correnti/conti-correnti-zero-spese.htm
Ja proponuję tak jak Sette korzystanie z polskiego konta wypłacając pieniądze z bankomatu. Nie opłaca się przelewać na zagraniczne konto. Przelew idzie parę dni. A wypłacić można zawsze.
Regularnie wypłacam z polskiego konta za granicą ;)
Witam! Ja mam inne rozwiązanie. To co proponuje Sette jest ok ale należy w tedy brać pod uwagę prowizje, którą pobiera bank i oczywiście koszty wymiany waluty. Ja rozwiązałam troszkę inaczej. W Polsce mamy konto "eurówkowe" założyliśmy w Banku Śląskim. We Włoszech mam konto w którym spokojnie tą waluta operuję. Mam stałe zlecenie na przelewy na polskie konto. Pozdrawiam
prowizja wynosi ok 1,80 eu przy wypalcie zpolskij karty we wloskim bankomacie ..wiekszosc ludzie jezdzacych za granice wie ,ze z bankomatu najlepiej pobierac wysokie kwoty, a nie np po 20 eu czy po 50 eu..bo od kazdego pobrania licza po te 1,80..jesli ktos ci przysyla kasa..tzn idziesz i raz bierzesz 500 eu czy wiecej.To ma swoj plus..bo koszty 'przesylu' sa zadne i osobie w kraju jest "latwiej"..czynnosci dokonuje w swoim banku..nie biega,nie ponosi oplat,'billingi' ma czytelne :D..do kart Visa z Centrum Kart Kredytowych/CKC/ raz w mies/po 5 dniu mies/ przysylaja do domu wyciag .Zwroccie uwage na jedno..ze nasze banki maja system sledzienia..w skali roku jednej osobie bliskiej mozna podarowac jakasograniczona kwote bez podatku!/chyba do 9tys zl..najblizszej osobie,dziecku matce/..jesli sie okaze zed ana osoba stale dostaje od drugiej pieniadze..tak sobie tylko to kiedys cie capna i zaplacisz podatek od tego,od calosci..Oj podatki to taka wlasnie rzecz rzecz,ktora sie palci od wszystkiego!wiekszosc ludzi o tym nie mysli..ze Ala Capone wlasnie z a podatki 'zamkneli' nie za jego zbrodnie..:D..wiec to co jest widoczne ..ja radzezamaskowac..by byc krytym..Tak jak Jarek majac konto z matka..tzn on nie mial konta ale mama mialaw banku..hehehe..i wiecie co bylo dalej?..wiecie czy mam opowiadac?..heheh warto sie uczyc na cudzych bledach ,nie na swoich..
predzej czy pozniek kzady zostanie wezwany przed nos 'Waznej Osoby z Banku" i zostanie mu zadane pytanie na jakiej poastawie dokonuje przelewow zagranicznych w jakim celu i kim jest ta osoba dla posiadacza konta..po czym wszystko zostanie spisane i podpisane..we wiadomym celu ..przekazania fiskusowi..ajak wiadomo u nas nie rzadzi rzad RP a Minsterstwo Finansow!..cytuje,warto to wykuc na pamiec:W trakcie konsultacji międzyresortowych nad ułatwieniami w ustawie o działalności gospodarczej, najwięcej zastrzeżeń ma - jak zwykle - departament administracji podatkowej MF ..W trakcie konsultacji międzyresortowych nad ułatwieniami w ustawie o działalności gospodarczej, najwięcej zastrzeżeń ma - jak zwykle - departament administracji podatkowej MF..kiedys nas wszystkich ..podSUMUJA:D
Prowizja za wypłatę jest niższa niż za przelew. Przykładowo za przelew 70€ zapłaciłam 20zł prowizji, a za wypłatę 100€ z bankomatu - 10zł.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano