Jak sprowadzić auto do Polski ???

Temat przeniesiony do archwium.
Witam !!
Trafiła mi sie okazja kupna auta po dobrej kasie ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic zeby go zawieść do Polski i tam ewentualnie sprzedać
bede wdzieczny za podpowiedzi
Dziekuje z góry :-)
Łatwiej zawieźć takie auto na lawecie bo zapłacisz tutaj tylko w ACI "Demolizacione" i wbiją Ci w Libretto i zostawisz tablice i na tym koniec. A w Polsce potem zrobisz tłumaczenie i gotowe. Natomiast jak chcesz nim jechać na kołach to gorsza sprawa bo jak przyjedziesz do rejestracji to będziesz musieć tutaj wrócić, zostawić tablice i wziąć papierek że jest wyrejestrowany we Włoszech. Lepiej naprawdę lawetą. A gdzie do Polski chcesz go zawieźć, bo mam kumpla co w każdą niedzielę jest tutaj z lawetą i często ma ją wolną do przewozu samochodów?
Wyrejstruj go we wloszech przed wywozem a pozniej wykupuje sie rejstracje na przejazd do polski wraz z ubezpieczeniem.
wyrejestrowanie auta to 75 euro, tablice ważne 5 dni kosztują około 100 euro ubezpieczenie nie wiem, musisz popytać bo nie wszyscy ubezpieczają te tymczasowe tablice, pamiętaj że za auto z pojemnością powyzej 2000cm3 musisz zapłacic akcyzę w Polsce 18% za silnik mniejszy tylko 3% gdzie logika to nie wiem
"....Dokładnie rok temu przyprowadziłem sobie auto z Włoch od znajomych a nie miałem w tym temacie żadnego doświadczenia. Zrobiłem to tak:
- wysłałem do znajomego maila z wzorem umowy w 2 językach (są w sieci gotowce)
-odebrałem skan podpisanej umowy oraz dowodu rej i certyfikatu własności
-poszedłem do PZU i wykupiłem ubezpieczenie na ten samochód na 1 mies = 100 zł
-poleciałem samolotem i piłem przez 2 dni dobre włoskie wina
-znajomy wyrejestrował auto porobił różne opłaty pokazał umowę oddał blachy i uzyskał pieczątki w dowodzie "anulowano z powodu eksportu"
- z tak opieczętowanym dowodem poszedłem do ichniejszego wydziału komunikacji, gdzie było okienko "coś tam coś tam i wydawanie tablic tymczasowych (targhe provisorie)"
- dostałem do wypełnienia kilka papierków i 2 druczki do zapłaty na poczcie około 20 E łącznie
- po zapłaceniu wniosek został przyjęty.
- po 3 dniach urzędowego czekania i picia wina pojawiłem się trzeźwy w okienku, Pan wyjął odleżaną teczkę przybił pieczątki, podpisał się i dał mi PAPIEROWĄ TABLICĘ REJESTR. ważną 5 dni do przyczepienia tylko z tyłu
-jazda do domu przy licznych zdjęciach fotoradarów na trzeźwo ale z bagażnikiem pełnym wina
- odpoczynek, przegląd pojazdu, akcyzy, tłumaczenia, recyklingi, kolejki i jeszcze raz kolejki i złożenie wniosku o rejestrację
-po miesiącu odebrałem twardy dowód
Dotychczas nie przyszedł żaden mandat.
Panowie ze straży granicznej tylko się czepiali bo nie wiedzieli ze są papierowe tablice i długo się naradzali przez telefon aż w końcu życzyli mi miłej podróży.
Ubezpieczenie powinno być tak naprawdę włoskie ale w praktyce jest nie do uzyskania na tymczasowe tablice, stąd tylko PZU i nic innego..." http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=7075
".....Włochy to dziwny kraj i aby kupić i przyjechać samochód należy zrobić następujące czynności:
-upatrzyć i kupić samochód
-iść z właścicielem do ACI gdzie właściciel wyrejestrowuje ten samochód (płaci tam 170 euro), tam zostaje oddany dowód rejestracyjny samochodu (oryginał), ale z adnotacja, ze został anulowany i ze jest na eksport do UE, dostajemy również Certificato di proprieta (akt własności)
-kolejny krok to wycieczka do motorizacione civile po nowe blachy koszt 30 euro - jest to jedna kartka (taka zwykła, biała) z wydrukowanymi numerami oraz mnóstwem pieczątek- przyklejamy ja na tylna szybę, (ale żeby nie mieć problemów na granicach przydałoby się sxerowac ja z pomniejszeniem i z przodu przykleić i dobrze taśmą obkleić żeby się nie rozmoczyła w czasie deszczu)
-ostatnim krokiem przed jazda do Polski jest ubezpieczenie- z tym jest najwięcej problemów, bo nie wszyscy chcą dać ubezpieczenie, a do tego jest ono baaardzo drogie 100 euro na tydzień
- jedziemy nowym samochodem do Polski
- w Polsce pierwsze kroki do tłumacza przysięgłego i tłumaczymy umowę kupna sprzedaży, aktu własności oraz dowodu rejestracyjnego - 300 zł
- następnie urząd celny i wypełnienie kilku papierków i zapłacenie akcyzy + jakaś oplata skarbowa (wpisując wszelkie dane pamiętać należy ze na opłacenie mamy 5 dni od wjazdu na teren Polski) datę sami wpisujemy :P
- dalej to przegląd techniczny 169 zł
- urząd skarbowy - zwolnienie z podatku VAT 160 zł
- urząd miejski - zanosimy wszystkie dokumenty - oryginały (wszędzie wcześniej kserowki dajemy) i dostajemy numerek na za miesiąc(tyle się czeka w moim mieście, gdzie indziej może być inaczej) i po miesiącu dostajemy tablice i tymczasowy dowód rejestracyjny ( opłaty w miejskim to ok 800 zł)....." http://www.v40.pl/viewtopic.php?t=5020&sid=3126e7c83318ec4eaa40d0f486eb5b50
Wszystko juz jasne?..na drugi raz sami idzcie w..google
:D.....
Wielkie dzieki - wszystko jasne jasniej sie juz nie da :D
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Solo italiano

»

Pomoc językowa - tłumaczenia