włoskie szkoły

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym wiedzieć, jak wygląda szkoła włoskiego dziecka. od jakiej szkoły zaczyna, jak sie te szkoły nazywają, ile lat trwają....

z góry dziekuje za wszelkie informacje:)
dzieci we wloszech zaczynaja szkol podstwowa w wieku 6 lat.scuole elementari(PODSTAWOWKA)trwa 5 lat(o ile sie nie myle)potem sa 3 lata gimnazjum,le scuole medie i potem liceo(liceum)lub istituto tecnico...(technikum)i tutaj zalezy
ja mam ten sam problem.zamierzam zamieszkac tu z moimi dziecmi.słyszałam ze w niektorych krajach sa polskie szkoły ale nie wiem czy we włoszech a dokładnie w turynie jest taka szkoła..:(
a na wakacje zadaja tyle zadan ze zalamka..cala rodzina siedzi z dzieckiem i cale wakacje robia lekcje/dziecko zamiast miec wakacje zyje w stresie/...co w Polsce nigdy nie mialo miejsca...porabane zadawac zadania na wakacje i wlasnie teraz wprowdzili odgornie w tym roku fartuszki , ktore u nas w tym roku zostalo zlikwidowane... he he tu masz o szkolach polskich http://www.wloski.ang.pl/szkoly_polskie_we_wloszech_2544.html poczytaj sobie moze cos cie usatysfakcjonuje,,choc watpie..:D
jak sie ma 3 miesiace wakacji to pare cwiczen nie zaszkodzi ... a o fartuszkach nikt nas jeszcze nie powiadomil i mam nadzieje, ze nie bedzie trzeba ich kupowac
he he wszyscy juz kupuja...nawet projekty 3 fartuszkow byly w piatek w La Repubblica..
? tu nic ... cisza ... i mam nadzieje, ze tak pozostanie
myslisz ze to regionami idzie.. he
Prawo do nauki i ulgi przy zakupie podręczników szkolnych Print E-mail
Aby zapewnić wszystkim uczniom włoskich szkół możliwość korzystania z podręczników zostały wprowadzone tzw. “buoni libro”.

Aby zapewnić wszystkim uczniom włoskich szkół możliwość korzystania z podręczników zostały wprowadzone tzw. “buoni libro”, czyli pomoc finansowa przy zakupie podręczników szkolnych. Do kogo należy się zwrócić by móc skorzystać z pomocy i kto ma prawo do „buoni libro”?

Każda osoba ma prawo do kształcenia się. Prawo do nauki gwarantuje wszystkim możliwość do uczęszczania do szkół i zdobywania wiedzy.

Podobnie jak w Polsce, często zdarza się jednak, że nauka, która powinna być bezpłatna, w zasadzie kosztuje dosyć dużo. Mowa tu np. o książkach, które z roku na rok drożeją i wielu uczniów, pochodzących z rodzin biednych nie może sobie na nie pozwolić. W związku z tym, aby zapewnić wszystkim uczniom możliwość korzystania z podręczników zostały wprowadzone tzw. “buoni libro”, czyli pomoc finansowa przy zakupie podręczników szkolnych.

Do kogo należy się zwrócić by móc skorzystać z pomocy i kto ma prawo do „buoni libro”?

Aby móc skorzystać z pomocy finansowej należy zgłosić się do Urzędu Miasta/Gminy w miejscu zameldowania. Prawo do skorzystania z pomocy może różnić się. W Mediolanie np. już w ubiegłym roku uczniowie pierwszych klas gimnazjalnych mogli korzystać z darmowych ćwiczeń. Od tego roku również drugoklaściści, a od 2009 roku uczniowie trzecich klas będą mogli korzystać z ulg. Bonusy przyznawane są zarówno uczniom szkół publicznych, jak i prywatnych.

Region Lazio i Comune di Roma - po bezpłatnych podręcznikach dla uczniów szkół podstawowych, “buoni libri” i stypendiach dla dzieci z rodzin biednych – od ubiegłego roku rozpoczęły kampanię „wypożyczalnia podręczników”, tzw. comodato d’uso, bezpośrednio w szkole.

“Wypożyczalnia podręczników” w ubiegłym roku szkolnym zaczęła działać w trzech rzymskich gimnazjach: Scuola Media “Pio La Torre” XIX Municipio, Scuola Media “Giovanni Paolo II” XIII Municipio, Scuola Media “Paola Sarro” XII Municipio oraz w Istituto comprensivo “Gianni Rodari” w Manziana.

“Buoni libro” oraz stypendia, dzięki którym można zakupić podręczniki szkolne oraz materiały dydaktyczne przyznawane są wszystkim rodzinom, których roczny dochód nie przekracza 10.632,94 €.

Dla uczniów Provincia Autonoma di Bolzano, którzy we wrześniu uczęszczać będą do trzyletniej szkoły ponadpodstawowej otrzymają bezpłatne podręczniki. W chwili obecnej podręczniki wypożyczane są:

1. wszystkim uczniom szkoły obowiązkowej;

2. uczniom szkoły obowiązkowej, którzy uczęszczają do szkoły w Provincia Autonomia di Bolano, ale nie są w niej zameldowani;

3. uczniom szkół średnich, których rodziny znajdują się w trudnej sytuacji ekonomicznej;

4. uczniom szkół średnich, którzy uczęszczają do szkół średnich poza Provincia di Bolzano.

Od roku szkolnego 2008/2009 uczniowie szkół średnich - klas trzecich, czwartych i piątych, którzy zdecydują się na “wypożyczenie podręczników”, ijeżeli zdecydują się na ich zakup, otrzymają „buono libro” o wartości 150€.

W Comune di Parma z tegorocznej pomocy finansowej będą mogli skorzystać:

1. uczniowie gimnazjum (scuole secondarie di primo grado) oraz uczniowie szkół średnich (scuole di secondo grado) zameldowani w Comune di Parma;

2. uczniowie uczęszczający do gimnazjów, które znajdują się w Comune di Parma, będący zameldowani w regionach: Calabria, Campania, Liguria, Lombardia, Piemonte, Sardegna, Toscana, Valle D’Aosta i w miastach: Trento i Bolzano, których dochody rodziny nie przekroczyły w roku ubiegłym 10.632,94€.

Aby móc otrzymać “buoni libro” należy wypełnić specjalne formularze, które dostępne będą na początku roku szkolnego w szkołach. Należy pamiętać, aby w formularzu nie zapomnieć o podaniu dokładnej sumy, którą wydaliśmy na zakup podręczników (libri di testo).
..a te buoni ..to tez jakos nie dla wszystkich dzieci???
buoni - nic o tym nie wiem ,bo moja jest jeszcze w Primaria i nic nie place za ksiazki
za to wiem, ze za ksiazki do pierwszej klasy podstwowej "Wesola Szkola" placi sie 150 zl + zestaw lektur 33,00 zl + zeszyt do cwiczen okolo 15,00 zl
dla wyjasnienia - chodzi mi o ksiazki do polskiej szkoly
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa