Ubezpieczenie zdrowotne

Temat przeniesiony do archwium.
Mam konkretne pytanie: czy w przypadku, kiedy zona nie pracuje - jest objęta ubezpieczeniem zdrowotnym przez firmę, w której pracuje jej mąż??
W Polsce tak jest...ciekawi mnie, czy w Italii równiez...

Pozdrawiam !
Nie.:)

System opieki zdrowotnej we Włoszech funkcjonuje inaczej niż w Polsce. Obywatele włoscy maja zapewniona opiekę zdrowotna bez względu na status zawodowy, natomiast obywatele UE (w przypadku pobytu powyżej 3 miesięcy), jeśli nie pracują, muszą posiadać polisę ubezpieczeniowa lub zapisać się za oplata do Sistema Sanitario Nazionale.
Ciao Dee :)
W tym przypadku, jezeli jest zona Wlocha to przysluguje jej ubezpieczenie zdrowotne i nie musi placic.
Upss chyba masz urodzinki dzis Dee? Tanti auguri !!!
Cześć Wiolka!:) Autor wątku nie napisał, ze chodzi o żonę Włocha, wiec te ewentualność wykluczyłam.;)
I dzięki za życzenia!:)
"czy w przypadku, kiedy zona nie pracuje - jest objęta ubezpieczeniem zdrowotnym przez firmę, w której pracuje jej mąż??" i pytala jak jest w Italii, wiec zalozylamn, ze to zona Italiano
Witam Imienniczkę!

Założenie jest dobre - chodzi o zonę Włocha:)
Mam zamiar w niedługim czasie zmienic stan cywilny i adres zamieszkania i zbieram praktyczne info, zeby jak najmniej spotkac po drodze niespodzianek...
Podsumowując:jezeli Polka jest zona Włocha i on pracuje, to ona jest objęta ubezpieczeniem z jego firmy...

Dziekuje Wam za te informacje - pozdrawiam.
Zona jest objeta normalnym panstwowym ubezpieczeniem w ASL.
Dokładnie.:)

A w ogóle to Trish mi zwróciła uwagę, ze prawdopodobnie na mozg mi dzisiaj padło, wiec się koryguje: z okólnika sierpniowego wydanego przez Ministerstwo Zdrowia wynika, ze również krewni obywateli UE pracujących we Włoszech maja prawo zapisać się do SSN. Ot, takie zaćmienie umysłu.;)

Wiec zona Włocha czy nie Włocha, skoro mąż pracuje, to jesteś objęta normalnym ubezpieczeniem państwowym.
hihi, dobrze, ze ci rzadko "pada" ! moze cie usprawiedliwia ... :-p
Suepr super, bardzo mnie cieszą te wiesci...bo nie mam widoków na prace od razu po przeprowadzce do Włoch a nie chciałabym zyc w takim zawieszeniu...
a jaki to okolnik, poczytalabym sobie. Ciekawa jestem np. czy jak maz Polak pracuje w Italii, a zona i dzieci sa w PL to tez moga byc objeci tym ubezpieczeniem? A moze wiesz Dee jak to jest jesli jestem ubezpieczona tutaj w IT, mam karte EKUZ wloska, a chcialabym sie leczyc w Polsce? Niestety moja operacja tutaj byla nieudana :( wiesz i musze sie znow operowac i zastanawiam sie czy byloby to mozliwe w PL na tutejszym ubezpieczeniu.
a jeszcze ciekawa jestem jak to jest jak maz wloch nie pracuje. Wtedy zona tez chyba jest objeta nadal ubezpieczeniem tak jak on?
okolnik ten:
http://www.meltingpot.org/articolo11336.html

wynika z niego, ze czlonkowi rodziny wlocha przysluguje prawo do opieki zdrowotnej bez wzgledu na to w jakim stanie "zawodowym" on sie znajduje, natomiast obywatel innego kraju musi byc zatrudniony, aby opieka obejmowala czlonkow jego rodziny;

co do leczenia w PL, to nie jestem pewna, ale poszukam:)
Dzieki Trish :)
Tessera sanitaria upoważnia jedynie do "cure necessarie", natomiast operacja jest zabiegiem planowanym ("cure programmate"), wiec na podstawie TS nie możesz korzystać w tym zakresie z opieki zdrowotnej poza granicami Włoch.

Jeśli chcesz poddać się zabiegom tego typu w innym kraju UE (np. dlatego, ze we Włoszech takie zabiegi nie są wykonywane lub z powodu zbyt długich kolejek we włoskim ASL), musisz uzyskać zgodę swojego ASL (formularz E112 lub upoważnienie pisemne).
>Ciekawa jestem np. czy jak maz
>Polak pracuje w Italii, a zona i dzieci sa w PL to tez moga byc objeci
>tym ubezpieczeniem?

Zapisać się do włoskiego SSN mogą jedynie osoby mieszkajace we Włoszech, wiec jeśli zona i dzieci znajdują się w Polsce, to nie maja prawa do opieki zdrowotnej we Włoszech. Generalnie jest tak, ze przyjeżdża mąż, znajduje prace, melduje się w gminie i zapisuje się do SSN. Potem przyjeżdża zona z dziećmi, meldują się i zapisują do SSN jako krewni pracującego obywatela UE. Jeśli nie przyjeżdżają, to się nie meldują i nie mogą zapisać się do SSN.
dzieki, tak myslalam, ze nie moge zrobic planowego zabiegu, ale myslalam, ze moze cos sie zmienilo:(
witam. mam male pytanko (zadalam je juz i w innym miejscu ale moze tutaj jest bardziej w temacie) wlasnie dalam wypowiedzenie z pracy. interesuje mnie kwestia ubezpieczenia zdrowotnego w czasie, gdy pozostane bez pracy. musze zrobic sobie miesieczna lub dwumiesieczna (mam nadzieje, ze nie dluzsza) przerwe przed podjeciem nowej. mam problemy ze zdrowiem i w tym czasie mam miec przeprowadzonych kilka badan. ostatnia umowe mialam na czas nieokreslony, wiec tessera sanitaria zostala wystawiona na 5 lat (ciagle wazna). mysle, ze raczej nikt tego sprawdzal nie bedzie ale... jak to wyglada od strony prawnej?? pozdrawiam
http://www.stranieriinitalia.it/guida_alla_salute_in_otto_lingue-opieka_zdrowotna_dla_cudzoziemc_w_1799.html
dzieki. moge spac spokojnie ;)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Życie, praca, nauka